Försäljning

Ölands flora Befinner du dig fysiskt på Öland kan du köpa den bland annat i Naturbutiken och på station Linné. Boken kommer även att finnas hos de stora nätbokhandlarna. Du kan också köpa floran av Ölands botaniska förening men observera att vi inte skickar några böcker. Du måste alltså hämta ditt exemplar och på plats betala med Swish (Swishnummer: 123 417 36 70). Priset när du hämtar floran hos oss är 450 kr. Enklast kontaktar du någon i styrelsen, i första hand ordförande via mejl eller sms, se uppgifter under rubriken ”Kontakta oss”.

Ölands flora omfattar drygt 1 500 sidor och där redovisas resultatet av den inventering av kärlväxter på ön som genomfördes från 2008 till 2020. Ön delades in i 95 rutor på 5 x 5 km och det gällde att besöka olika miljöer för att få med så många arter som möjligt. Drygt 30 inventerare har varit aktiva i projektet. Sammanlagt redovisas i floran ungefär 2 300 arter, plus de underarter/varieteter och hybrider som någon gång rapporterats från Öland. Sammanlagt blir det ca 3 000 taxa. De två banden innehåller nästan 1 000 foton av växter och miljöer samt lika många aktuella utbredningskartor. Dessutom finns nästan 500 kartor från äldre floror som jämförelse till dagens utbredningsbild. I inledande kapitel bidrar experter med spännande aspekter på öns flora. Du kan fördjupa dig i Ölands geologi, få veta när enskilda växter invandrade efter senaste istiden samt stifta bekantskap med  äldre botanister som utforskat ön. Det finns kapitel om Ölands orkidéer samt växtmiljöer med extra fokus på våtmarker. Du kan läsa om vitt skilda saker, från vilka växter som blivit bofast på ön under senare tid och var i världen de härstammar ifrån, till vilka poeter som inspirerats av öns natur. Ett kapitel redovisar vilka arter som ökat respektive minskat mest och det ges tolkningar till detta, främst utgående från klimatförändringar. I slutet av de inledande kapitlen finns även beskrivning av hur inventeringen har gått till och förklaring till växtförteckningens uppgifter. Boken är ett måste för alla som vill lära känna och förstå Ölands unika flora.


En guide till Ölands växtvärld

Boken för alla som vistas i den öländska naturen. I text och bild får läsaren följa med till 67 besöksmål, från Långe Erik i norr till Långe Jan i söder. Vid varje besöksmål finns en detaljerad karta med ett antal numrerade punkter. I texten ges förslag på vandring och vilka växter som du kan finna längs din stig. För mer intressanta arter anges GPS-koordinater i RT90. Drygt 800 växter, båda vanliga och ovanliga, omnämns i texten. Även en del svampar och lavar får “hänga med”. Små faktarutor ger ytterligare information om Ölands natur och kultur. De inledande kapitlen redogör för de skiftande växtmiljöer som kan upplevas på vår avlånga ö. Boken har sammanställts av en arbetsgrupp inom Ölands Botaniska Förening. Mjuka pärmar och ett greppbart sidantal (228) gör att boken kan följa med dig ut på dina äventyr i det öländska landskapet.

Boken kan köpas hos bokhandlare i Kalmar, Borgholm samt Naturbokhandeln i Stenåsa. Dessutom finns den till försäljning hos ÖBF i Gårdby (Ulla-Britt Andersson), Kalmar (Tomas Burén) och Borgholm (Elna Hultqvist). Priset är då 150 kr.

Vill du ha boken skickad till dig beställer du enklast via Svenska Botaniska Föreningen. Gå in på www.svenskbotanik.se och klicka dig vidare till fliken “Försäljning”. Pris 150 kr + porto.

 

Åke Lundqvists samlade skrifter ur Öländsk bygd

I flera decennier hade Åke Lundqvist en given centralposition när det gällde att utforska Ölands växtvärld. Mellan åren 1963 och 1977 bidrog han med flera artiklar om naturen på Öland i Ölands Åkerbo hembygdsförenings årsskrift “Öländsk bygd”. Ämnen som behandlades var bl. a. orkidéer, träd och våtmarker. För att göra dessa artiklar tillgängliga för en bredare allmänhet har Ölands Botaniska Förening sammanställt en nyutgåva av Lundqvists samlade bidrag till “Öländsk bygd”. Genom att familjen Lundqvist och Ölands Åkerbo Hembygdsförening varit tillmötesgående har detta varit möjligt. Trots att artiklarna är mer än 25 år gamla, känns de fortfarande högst aktuella. Vi tror att botanister och andra vänner av Ölands unika natur skall få stor glädje av att få möta ön med Åke Lundqvist som ciceron.

Boken kan köpas för 90 kronor från Helena Lager eller Ulla-Britt Andersson. Om boken ska skickas kostar den 120 kr inklusive porto. Beloppet sätts in på föreningens plusgiro 636 59 31-2 eller bankgiro 760-1834.


Rickard Sterner, Ölands kärlväxtflora
Den senaste Ölandsfloran utkom 1986 och är baserad på Rikard Sterners “Flora der Insel Öland” från 1938. Åke Lundquist omarbetade grundligt texter och kartor baserade på nya uppgiftsom kommit fram under de senaste 50 åren efter Rikard Sterners flora. 1050 bofasta och 205 tillfälliga växter presenteras i text som kompletteras med 321 utbredsningskartor. Boken utgör en ständig källa till inspiration vid utforskandet av det öländska landskapet och är fortfarande i högsta grad aktuell för varje ölandsbesökare.Hör av dig till Ulla-Britt Andersson om du vill ha boken, den är gratis.